Nu e niciun secret faptul ca fumatul tigarilor este direct legat de dezvoltarea cancerului pulmonar. Iar acest lucru nu ne mai surprinde. Este cel mai probabil ca aceasta boala letala sa apara daca plamanii sunt bombardati cu mii de chimicale intalnite in fumul de tigara, unele dintre acestea fiind cunoscute si sub numele de carcinogeni – agenti care activeaza cancerul.Cadrele medicale spun ca aproximativ 90% din cazurile de cancer pulmonar se datoreaza fumatului de tigari. Si nu numai fumatorii prezinta riscul dezvoltarii acestei boli. Chiar si nefumatorii pot fi afectati de cancer daca sunt expusi in mod constant la fumatul pasiv.
Se spune ca fumatul pasiv este incarcat cu mai multe chimicale decat cele pe care un fumator le inspira deoarece acestea au reusit sa treaca si de filtrul dublu reprezentat de filtrul tigarii si de cavitatea bucala a fumatorului. Cei care locuiesc in aceeasi casa cu un fumator au sanse cu 24% mai mari de dezvoltare a cancerului pulmonar decat celelalte persoane. Intradevar, fumatul pasiv va poate pune sanatatea in pericol si, in final, viata!
Conform expertilor, exista si alti factori de risc ce conduc la cancer pulmonar. Unul dintre ei este susceptibilitatea genetica. Asta inseamna ca este posibil sa dezvoltati respectiva boala daca una dintre rudele apropiate sufera de ea. Precum se poate sa va fi informat, anumite tipuri de cancer sunt ereditare.
Acest fapt demonstreaza ca nu numai fumatorii de tigari pot fi afectati de cancer pulmonar.
Expunerea la azbest, un material compus din fibre de silicati, este o alta cauza comuna pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. In zilele noastre, folosirea azbestului este extrem de limitata datorita impactului pe care acesta il are asupra sanatatii, in special asupra sistemului respirator.
In trecut, azbestul era folosit in mare parte ca material in productia de izolatori termici si acustici. Persoanele care se expun constant la acest compus prezinta riscul dezvoltarii cancerului pulmonar, dar cei care fumeaza tigari se crede ca sunt mult mai susceptibili la aceasta boala decat cei care nu fumeaza.
La fel se considera si expunerea la gazul radon. Problema cu acest gaz, care este un produs dezintegrat al unui alt gaz numit uraniu, este incolor si inodor, desi utilizarea simpla a unui kit special ii poate detecta prezenta. Conform Agentiei de Protectie a Mediului din SUA, se estimeaza ca aproape 1 din 15 case contine un nivel ridicat de gaz radon.
Acesta poate patrunde in casa prin elevarea din sol si prin intermediul conductelor, scurgerilor, fisurilor din fundatie, precum si prin orice fel de deschizatura.
Spre deosebire de nonfumatori, alte afectiuni si boli pulmonare va pot mari sansele de dezvoltare a cencerului pulmonar. Acest lucru este in special adevarat daca problema curenta a sistemului respirator este boala cronica de obstructionare pulmonara sau COPD.
Cadrele medicale spun ca susceptibilitatea la cancerul pulmonar creste chiar daca ati avut aceasta boala si va aflati in recuperare. Se spune ca fiecare an adauga 1% sau 2% pentru dezvoltarea secundara a cancerului pulmonar.
Iata inca un factor de risc pentru aceasta boala mortala: respirarea aerului poluat. Studiile arata ca persoanele care locuiesc in medii urbane sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului pulmonar decat cei care locuiesc in mediile rurale si montane.
Evident, acest fapt apare datorita aerului de oras. Se mai spune si ca persoanele care locuiesc la altitudini inferioare prezinta un risc mai mare de a fi afectati decat cei care locuiesc la altitudini mai inalte.
Motivul acestor fapte? Aerul de la campie tinde sa contina mai mult oxigen, factor ce poate sustine procesul de oxidare ce are loc in corp. De fiecara data cand are loc aceasta oxidare, se formeaza radicali liberi care pot avaria ADN-ul si pot cauza mutatia celulara, in final, ducand la cancer.
Ma impresioneaza faptul ca autorul a adus in discutie solutii concrete pentru reducerea poluarii si conservarea biodiversitatii. Este responsabilitatea noastra sa actionam acum pentru a asigura un viitor durabil pentru planeta noastra.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o analiza detaliata a impactului negativ al poluarii asupra mediului inconjurator. Este important sa constientizam gravitatea situatiei si sa luam masuri pentru a proteja natura si speciile afectate.