Tipuri de sampanie si cum sa le deosebim

Fie ca esti fan al sampaniei rosé ori savurezi cu placere sampania demidulce, aceasta bautura versatila este disponibila in variante pentru fiecare gust.

In acest articol iti spunem care sunt principalele tipuri de sampanie si cum sa le deosebesti.

Unde se produce sampania?

Sampania autentica este doar aceea produsa in regiunea franceza Champagne din nord-estul Frantei, prin metoda “Champénoise”.

Cate tipuri de sampanie exista si cum le deosebim?

Sampaniile pot fi clasificate in functie de mai multe criterii.

Primul dintre acestea se refera la recolta de struguri din care se obtine sampania.

Astfel, sampania “Cuvée” sau “Sans année” (fara an) este produsa din struguri proveniti din recolte diferite.

Sampania “Millésime” este o sampanie al carei continut provine in proportie de minimum 85% din aceeasi recolta.

Al doilea criteriu este cel legat de cantitatea de zahar (dozajul) adaugata dupa a doua fermentare, care determina nivelul de dulceata al sampaniei.

Sampaniile se impart astfel in:

  • Brut Natural sau Brut Zero – au mai putin de 3 grame de zahar per litru;
  • Extra brut – mai putin de 6 grame de zahar per litru de sampanie;
  • Brut – varianta in care se adauga 12 grame de zahar in fiecare litru;
  • Extra Sec sau Extra Dry – cu 12, respectiv 17 grame de zahar/litru;
  • Sec – cu o cantitate de zahar cuprinsa intre 17 si 32 grame de zahar per litru;
  • Demisec – cantitatea de zahar variaza in intervalul 32-50 grame de zahar/litru de sampanie;
  • Dulce – sampanie la care se adauga mai mult de 50 grame de zahar per litru.

AOC sau “appellation d’origine contrôlée” este o certificare de autenticitate acordata anumitor zone geografice pentru bauturi, mancaruri si alte produse agricole.

Potrivit acestei certificari, soiurile de struguri care pot fi folosite pentru fabricarea sampaniei sunt Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier.

In functie de aceste soiuri, sampania poate fi:
Rosé:
– se obtine prin macerarea strugurilor rosii, cu tot cu pielite, inainte de fermentare;
– numita uneori si “sampanie roz”, Rosé-ul are nuanta roz delicata si aroma de fructe de padure.
Blanc de Blancs:
– tradusa prin “alba din struguri albi”, aceasta sampanie este facuta exclusiv din struguri albi. Strugurii Chardonnay folositi confera bauturii o aroma proaspata si lejera.
Blanc de Noirs:
– facute exclusiv din struguri rosii, aceste sampanii sunt destul de rare. Strugurii folositi – Pinot Noir si/sau Meunier sunt presati cu atentie pentru ca pigmentul sa nu fie eliminat din pielitele acestora, bautura rezultata fiind incolora, cu aroma densa, bogata.

Interesant este ca soiurile Pinot Blanc, Arbane, Pinot Gris si Petit Meslier erau si ele folosite in trecut pentru fabricarea sampaniei, insa cultivarea lor a fost interzisa dupa anul 1938 din cauza randamentului scazut al podgoriilor si rezistentei slabe la boli.

Cu toate acestea, o reglementare cunoscuta sub numele de “drepturile bunicului” permite producatorilor de sampanie sa foloseasca soiurile mentionate de la vite de vie plantate inainte de 1938.

Din acest motiv, uneori pe piata mai sunt disponibile si sampanii facute din aceste soiuri.

Pe finebar.ro, magazin de bauturi fine online, gasesti o sampanie potrivita pentru orice ocazie!

Pahare de vin

Subiecte interesante

Aricole similare