
S-ar putea ca numele de kumquat sa vi se para putin amuzant pentru un fruct, dar aspectul sau este departe de a fi ciudat. Aceste mici fructe citrice arata oarecum ca portocalele la interior. Diferenta principala apare atunci cand vorbim despre dimensiune si savoare.Kumquat provine de la un pom micut din familia Rutaceae, cu numele stiintific de Citrus Japonica. De fapt, pomul de kumquat este un arbust nativ tarilor din regiunea Pacifica a Asiei.
Pomii de kumquat sunt cultivati si crescuti in aceasta zona de secole, dar numai in secolul 19, pomul de kumquat a inceput sa fie cultivat in Europa si America.
Exista o varietate larga de fructe de kumquat, dar cea mai comuna este cea cu fruct rotund. Acestea arata precum portocalele si au o mireasma dulce, facandu-le perfecte pentru garnituri, cocktailuri, gemuri, marmelade, dulciuri si deserturi.
Exista chiar si unele bauturi alcoolice si lichioruri facute din fructe de kumquat. Pe de alta parte, extractele si esentele se folosesc in scopuri medicinale. Fructele de kumquat sunt surse minunate de uleiuri esentiale, compusi organici si nutrienti, facand aceste fructe utile intr-o varietate de aplicatii traditionale precum si pentru medicina moderna mondiala.
Informatii nutritionale ale fructelor de kumquat
Kumquat este o centrala de nutrienti datorita compusilor sai care ajuta la formarea unor uleiuri esentiale extrem de sanatoase. Contine limonen, alfa-pinena si monoterpena, precum si multe altele.
Ca oricare alt fruct citric, kumquat este bogat in fibre, calciu, potasiu, vitamina C, acizi grasi esentiali si vitamina A.
Beneficiile pentru sanatate ale fructelor de kumquat
• Kumquatul imbunatateste sanatatea sistemului digestiv
Consumul regulat de fructe de kumquat se va dovedi benefic pentru cei care isi doresc sa isi mentina sanatatea functiilor digestive. Consumul a 8 fructe de kumquat este echivalentul a 10 grame de fibre. Din moment ce aceste fructe sunt relativ mici, 8 sau mai multe nu mai sunt o sarcina atat de dificila. Concentratia mare de fibre va ajuta sa va mentineti functionarea optima a sistemului gastrointestinal.
Fibrele sunt extrem de bune pentru reglarea procesului digestiv, rezultand intr-o circulatie intestinala corecta si in preventia tulburarilor digestive precum constipatia, balonarea, gaze si crampe.
Un alt beneficiu ce ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive, ca urmare a dozei substantiale de fibre, este rata de absorbtie marita a nutrientilor de-a lungul canalului gastrointestinal.
• Kumquatul tine sub control diabetul zaharat
Pe langa beneficiile pentru sanatatea digestiva, fibrele din fructele de kumquat sunt cruciale pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2. Fibrele actioneaza pentru optimizarea echilibrului de insulina si glucoza din corp, ajutandu-va sa evitati o crestere neobisnuita a nivelului de zahar in sange.
• Kumquatul imbunatateste functiile sistemului imunitar
Fructele de kumquat au un impact pozitiv asupra sistemului imunitar din mai multe puncte de vedere. Precum oricare alt fruct citric, kumquat este bogat in vitamina C – un nutrient integral a carei functie primara este sa mareasca rata de dezvoltare si activitatea celulelor noi create. Vitamina C protejeaza corpul de microorganisme daunatoare precum virusi, bacterii si fungi.
Vitamina C reprezinta prima linie de aparare impotriva problemelor obisnuite de sanatate, precum raceala sau gripa.
• Kumquatul infrumuseteaza aspectul pielii
Combinatia de antioxidanti si vitamine prezenta in fructele de kumquat este un factor perfect pentru imbunatatirea sanatatii pielii. Acesti nutrienti protejeaza pielea in urma expunerii indelungate la soare.
Procesul de refacere este accelerat atunci cand oferim corpului nutrienti precum cei din fructele de kumquat. Acestia catalizeaza efectele radicalilor liberi, reducand aparenta semnelor de imbatranire, a ridurilor si a descolorarii pielii.
• Kumquatul imbunatateste vederea
Fructele de kumquat sunt bogate in vitamina A si beta-caroten. Acesti nutrienti sunt vitali pentru imbunatatirea vederii si a acuitatii vizuale. Beta-caroten este un antioxidant ce reduce viteza de oxidare a celulelor nervoase maculare din ochi. Cu un consum regulat, fiti siguri ca degenerarea maculara si cataracta sunt tinute sub control.
• Kumquatul ajuta la dezvoltarea si cresterea oaselor
Cantitatile suficiente de calciu din fructele de kumquat sunt un alt beneficiu de care cei ce consuma in mod regulat acest fruct nepretentios pot profita. Continutul de calciu asigura corpul cu depozite suficiente de calciu pentru o perioada indelungata, protejand impotriva slabirii oaselor si a altor probleme scheletale de care putem fi afectati odata cu imbatranirea.
• Kumquatul te energizeaza
Kumquat nu numai ca este plin de nutrienti, dar contine si cantitati suficiente de carbohidrati. Desi carbohidratii au capatat o reputatie nefavorabila in ultimii ani, raman un nutrient esential deoarece asigura nivelul de energie necesar pentru indeplinirea activitatilor fizice.
Kumquat induc un impuls de energie, fiind un aliment excelent de consumat inainte de antrenamente. Pe de alta parte, continutul de riboflavina este factorul principal in productia de energie iar procesul de sinteza al acesteia va avea rezultate mai bune ca niciodata.
• Kumquatul ajuta la slabit
Datorita continutul bogat in fibre, in apa si caracteristica sa de continut minim de carbohidrati, acest fruct devine un element ideal pentru un regim sanatos de slabit. Kumquat va vor induce saturatia pe perioade indelungate de timp, reducand poftele subite si senzatiile bruste de foame.
• Kumquatul sustin sanatatea capilara si dentara
Combinatia de vitamina C, antioxidanti si minerale din fructele de kumquat implica un impact pozitiv asupra aspectului pielii, parului, unghiilor si a dintilor.
Este alarmant faptul ca unele specii se afla deja pe cale de disparitie din cauza schimbarilor climatice. Articolul subliniaza necesitatea unei actiuni imediate si a unui angajament puternic pentru conservarea biodiversitatii si a mediului inconjurator.
Sunt impresionata de diversitatea speciilor prezentate in articol, este incredibil cat de multe vietati sunt afectate de schimbarile climatice. Trebuie sa actionam urgent pentru a stopa distrugerea habitatelor naturale si a proteja aceste specii vulnerabile.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva ampla asupra impactului pe care il au schimbarile climatice asupra biodiversitatii. Este important sa constientizam cat de fragile sunt ecosistemele si sa luam masuri pentru protejarea lor.