Transforma fotoliul in locul preferat din toata casa

Dupa o zi stresanta si agitata de munca probabil iti doresti sa te relaxezi in micul tau coltisor de rai, citind cartea preferata sau privind un nou episod din serialul acela fain aparut de curand. Insa care este coltisorul potrivit?

Desigur acela in care nimeni nu iti poate invada spatiul intr-un fel sau altul, si anume fotoliul tau, fie el unul simplu sau cu recliner.

Intodeauna fotoliile au fost asociate cu un confort sporit, astfel ca locul in care acesta este amplasat este si locul din cauza caruia membrii familiei pot deveni rivali.

Care este psihologia din spatele locului tau preferat, fie el un scaun, un fotoliu sau coltul unei canapele?

Factori psihologici care stau la baza alegerii fotoliului ca loc preferat

In esenta, vorbim despre acelasi concept de teritorialitate care sta la baza unui fenomen binecunoscut: pastrarea aceluiasi loc intr-un mediu caracterizat printr-o densitate sociala mare (numarul de persoane raportat la spatiu).

Teritorialitatea nu inseamna doar controlul asupra spatiului personal, exprimat uneori intr-o maniera agresiva, ci si posibilitatea de a dezvolta o relatie personala cu spatiul cel mai apropiat, ceea ce creste senzatia de securitate si incurajeaza exprimarea identitatii.

Teritorialitatea este un mecanism de organizare a spatiului si una dintre caracteristicile indiscutabile ale umanitatii. „De cele mai multe ori, majoritatea oamenilor pretind un spatiu, iar ceilalti accepta tacit acest lucru”, spune Robert Gifford, profesor de psihologie la Universitatea din Victoria, Canada.

Citeste continuarea articolului aici: Transforma fotoliul in locul preferat din toata casa

{{clean2}}
{{clean3}}

Subiecte interesante

Aricole similare