Gingiile inflamate sau inflamatiile gingivale cauzeaza iritarea cavitatii bucale, sensibilitate si dureri greu de suportat. Ingreuneaza vorbirea sau alimentarea si pot afecta negativ ziua persoanei.Inflamatiile gingivale pot fi cauzate de diferiti factori, iar remediile depind de cauze. O data ce ati descoperit care este motivul, este mult mai usor sa le tratati cu remedii organice, facute in casa.
Ce cauzeaza inflamarea gingiilor?
Deficientele nutritionale, bolile gingivale, anumite alimente si diferiti factori pot conduce la inflamatii gingivale.
Periodontita
Periodontita se manifesta mult mai in adancime decat gingivita si apare in zonele de inflamatie ale dintilor. Este o infectie gingivala serioasa si ar trebui tratata corespunzator, cat mai repede posibil, pentru a evita caderea dintilor si alte probleme serioase de sanatate, precum atacul cerebral sau infarctul.
Daca nu cautati sa tratati gingivita si incercati sa va descurcati cu igiena orala regulata, puteti suferi de inflamatii gingivale ce conduc la formarea unor cavitati intre dinti si gingii. Aceste deschizaturi sunt goale si se pot infecta foarte usor. Periodontita, cand nu este tratata adecvat, poate distruge tesuturile, gingiile si oasele care sustin dintii. Se recomanda ca imediat ce ati observat o zona inflamata in jurul unui dinte sa consultati un dentist si sa cautati metode pentru a trata problema.
Gingivita
Cand subiectul discutiei se refera la bolile gingiilor, cuvantul gingivita ne vine imediat in minte, pentru ca este unul dintre factorii ce pot declansa inflamatii. Persoanele care sufera de gingivita au gingii inflamate, foarte rosii si sangereaza relativ usor.
Daca esti una dintre putinele persoane care considera ca igiena orala nu este importanta si nu te deranjeaza toata placa adunata pe linia gingiei sau pe dinti, lasi loc pentru aparitia problemelor gingivale, precum gingivita si acumularea de tartru. Intr-un final, acestea vor conduce la inflamatii gingivale. S-ar putea sa nu para o problema grava la inceput, dar, cand nu este tratata imediat, poate cauza caderea si degradarea dentara.
Sarcina
Este greu de crezut, dar da, sarcina este una dintre cele mai comune cauze pentru inflamarea gingivala. Dezechilibrul hormonal din corp ce apare in timpul sarcinii poate afecta circulatia sangelui. De multe ori, inflamatiile gingivale pot fi produse de cresterea fluxului de sange catre gingii si cavitatea bucala.
Infectii bucale
Unele probleme ce tin de cavitatea bucala sunt declansate de fungi si virusuri, precum afte sau herpes. Prin urmare, se pot forma inflamatii gingivale. Intr-un astfel de scenariu, tratamentul pentru inflamatiile gingivale ar trebui sa includa si un tratament pentru infectiile de baza.
Deficienta nutritionala
Cand duci lipsa de vitamina C si vitamina B in corp, exista o sansa mare sa fii afectat de inflamatii gingivale. Vitamina C este esentiala pentru repararea gingiilor si dintilor, precum si pentru a mentine sanatatea acestora.
Acum ca ati aflat cauzele, este timpul sa cititi despre metodele prin care puteti trata problema. Desi exista numeroase tratamente naturale pentru gingiile inflamate, este important sa discutati cu un dentist inainte de a incerca ceva, putand afla care este cauza inflamatiilor gingivale si care tratament este cel mai potrivit.
Tratamentele naturale pentru gingiile inflamate
1. Tratamentul cu lamaie si apa
Lamaile proaspete au proprietati antiinflamatoare si, de aceea, sunt considerate unele dintre cele mai populare ingrediente in vederea tratarii gingiilor inflamate. De asemenea, contin nutrienti precum potasiu, calciu, vitamina A, pectina naturala si vitamina C, putand compensa pentru lipsa de vitamine si minerale in urma careia s-au format inflamatiile. Lamaia are si proprietati antibacteriene ce elimina microbii din gura. Natura alcalina a lamaii ingreuneaza supravietuirea bacteriilor in gura.
Veti avea nevoie de:
• O lamaie
• Un pahar cu apa calduta
Iata cum:
• Umpleti un pahar cu apa calduta.
• Luati lamaia, taiati-o in doua si stoarceti-o pentru a extrage zeama. Amestecati sucul lamaii cu apa calda. Daca va este greu sa tolerati gustul si aciditatea intregii lamai, incepeti doar cu o jumatate. O data ce v-ati invatat cu gustul si cu aciditatea lamaii, cresteti gradual cantitatea de suc.
• Beti o cantitate mica de apa cu lamaie si plimbati lichidul putin prin gura. Asigurati-va ca spalati fiecare zona din gura.
• Scuipati apa cu lamaie.
• Repetati acest proces pana cand nu mai aveti apa.
• O data ce ati terminat toata apa cu lamaie, asteptati cateva minute inainte de a va clati intreaga gura cu apa calda, simpla. Daca nu va deranjeaza gustul acid pe care il lasa apa cu lamaie, acest pas nu este necesar.
• Pentru cele mai bune rezultate, repetati tratamentul cu apa si lamaie o data sau de doua ori in fiecare zi.
2. Tratamentul cu alaun
Alaunul este un mineral natural cunoscut pentru proprietatile sale medicinale. Este un antiseptic natural si actioneaza foarte bine in vederea eliminarii germenilor din corp. Proprietatile astringente ale alaunului ajuta tesuturile inflamate ale pielii sa se calmeze si, prin urmare, este unul dintre cele mai cunoscute tratamente pentru gingiile inflamate. Impuscati doi iepuri dintr-un foc cand folositi alaun, deoarece ajuta la alinarea durerilor si la calmarea inflamatiilor gingivale.
Veti avea nevoie de:
• Alaun
• Un pahar cu apa calduta
Iata cum:
• Macinati alaunul pana devine pudra.
• Luati paharul cu apa calda si amestecati o lingurita de pudra de alaun.
• In vederea tratarii gingiilor inflamate, folositi solutia pentru a va spala gura de doua sau trei ori pe zi.
3. Tratamentul cu ulei esential de cuisoare
Uleiul de cuisoare contine Eugenol, care are proprietati antiinflamatoare si antioxidante, esentiale in vederea tratarii durerilor dentare si a inflamatiilor gingivale.
Veti avea nevoie de:
• O bucata curata de vata
• Doua sau 3 picaturi ulei esential de cuisoare
• O lingurita ulei de masline
Iata cum:
• Amestecati uleiul de masline cu cel de cuisoare pana cand obtineti un amestec omogen.
• Luati bucata de vata si imbibati putin in amestec.
…
Citeste continuarea articolului aici: Top 14 tratamente naturale pentru gingii inflamate