Oamenii de stiinta au descoperit o metoda de a inversa semnele de imbatranire

De ce imbatranim

In absenta unei fantani a tineretii, oamenii au fost nevoiti sa se consoleze cu medicamente, creme sau chiar sange pentru a intarzia procesul de imbatranire. Dar se pare ca, in tot acest timp, una dintre cele mai bune metode de a combate inevitabilul era chiar sub nasurile noastre- activitatea fizica.Odata cu inaintarea in varsta, celulele noastre isi pierd abilitatea de a genera in mod eficient energie, ducand la anumite schimbari fizice pe care noi le asociem cu imbatranirea. Studiul condus de Sreekumaran Nair de la Clinica Mayo a demonstrate ca antrenamentele de intensitate ridicata efectuate prin intervale (AIREI) pot ajuta la inversarea acelor schimbari.

In cadrul cercetarilor au participat voluntari incadrati in doua grupe de varsta, unii intre 18 si 30 de ani, iar ceilalti intre 65 si 80 de ani. Apoi, subiectii au fost impartiti in 3: unii au efectuat AIREI, alt grup a trebuit sa faca antrenamente cu greutati, iar cel de-al treilea grup a facut o combinatie intre cele doua. Toti voluntarii au fost inscrisi in program pentru 3 luni, iar biopsiile musculare au fost efectuate inainte si dupa antrenamente pentru ca, la final, sa se poata face o comparatie.

De fapt, imbatranirea se manifesta la nivel celular. Pentru ca mitocondriile (centralele energetice ale celulelor) se deterioreaza pe masura ce inaintam in varsta, ar putea permite dezvoltarea unor afectiuni asociate batranetii – incepand de la slabirea vederii pana la cancer.

Antrenamentele AIREI – formate din perioade scurte de activitate fizica intensa, combinate cu exercitii de intensitate scazuta – aparent, pot imbunatati abilitatea mitocondriilor de a genera energie cu pana la 69% in cazul persoanelor mai in varsta si cu pana la 49% la indivizii mai tineri.

Probabil ca cel mai evident semn al imbatranirii celulelor este dificultatea corpului de a indeplini anumite functii, precum abilitatea muschilor de a arde excesul de zahar din sange – care poate conduce la diabet. Nu numai ca antrenamentele AIREI pot incetini aceasta deteriorare a corpului, dar o pot inversa. “Dupa trei luni de antrenamente prin intervale, totul incepea sa se asimileze cu ceea ce vedeam la persoanele tinere,” spune Nair.

Citeste continuarea articolului aici: Oamenii de stiinta au descoperit o metoda de a inversa semnele de imbatranire

Subiecte interesante

Aricole similare